Vlaggen

   
     

PROGRAMMA

BESTUUR

CONTACT

LINKS

VLAGGEN

FOTO - VIDEO

 
In de vooravond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. De manier waarop gevlagd moet worden, is vastgelegd in een protocol van de Rijksoverheid. In dit artikel worden enkele aspecten van het vlagprotocol toegelicht.
 
Hieronder vindt u een aantal richtlijnen met betrekking tot het uithangen van de vlag:
  • Er is geen richtlijn voor de afmeting van de vlag, behalve dat de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2.
  • De vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben.
  • In principe mag de onderste punt niet aan de mast worden bevestigd; de vlag dient te wapperen. In het geval dat de vlag anders de grond raakt, mag hier een uitzondering op gemaakt worden.
  • Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.
  • Op 4 mei wordt ‘uitgebreid’ gevlagd, dat betekent dat de vlag op alle rijksgebouwen uithangt.
Hijsen en neerhalen
Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen gestreken. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top alvorens neergehaald te worden. Bij openbare gebouwen die onbemand zijn, mag de vlag na zonsondergang halfstok blijven hangen.

bron: website nationaal comite 4-5 mei

Opmerking.
Het is aan iedere inwoner van Nederland vrij om te bepalen of deze op 4 mei de hele dag de vlag halfstok uitsteekt. Het protocol c.q. vlaginstructie geldt in hoge mate voor overheidsgebouwen en -organisaties.

 

   
   

© 2017 Het domein en de webhosting is verzorgd door Companion Webhosting - Houten